Reklama

Reklama

Grillowana makrela

Delikatne mięso, rozpływające się w ustach... Bez sensu sobie odmawiać!

Składniki

  • 2 świeże makrele
  • 2 cytryny
  • po 1/2 pęczka tymianku i rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz ziarnisty czarny i czerwony

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Makrele oczyścić, wypatroszyć, odciąć płetwy. Tuszki umyć, osuszyć, skórę lekko naciąć w kilku miejscach. 

2. Cytryny umyć, sparzyć, sok wycisnąć do miseczki. Tymianek i rozmaryn opłukać, wysuszyć na papierowym ręczniku i posiekać. Dodać do soku z cytryny. Wymieszać z oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tą marynatą natrzeć makrele w środku i na zewnątrz, odstawić do lodówki na 30 min. Następnie nabić na patyki do szaszłyków (uprzednio namoczone w wodzie, by się nie spaliły). 

3. Makrele ułożyć na ruszcie, piec po 5 minut z obu stron, ostrożnie obracając (przy pomocy patyków do szaszłyków), aż ryba uzyska złotą, chrupiącą skórkę. W czasie pieczenia polewać marynatą. Przed podaniem posypać grubo zmielonym czerwonym pieprzem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje