Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grecka z fetą i oliwkami

Idealna na lato

PAULINA JAKUBCZAK z Zawiercia: Tę sałatkę najczęściej przygotowuję do dań z grilla. Jest smaczna, zdrowa i prosta.

Składniki

  • 2 twarde pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 słoik oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1/2 płaskiej łyżki bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Reklama

1. Oliwki odsącz dokładnie z zalewy i przekrój na pół.

2. Ser feta delikatnie wyjmij z opakowania, a następnie pokrój w grubszą kostkę (ok. 2 centymetry kwadratowe).

3. Paprykę dokładnie umyj i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne, osusz i pokrój w drobną kostkę.

4. Pomidory umyj i sparz wrzątkiem, a potem obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę.

5. Ogórek umyj i osusz. Nie obieraj. Pokrój w drobną kostkę.

6. Wszystkie przyprawy wymieszaj starannie z olejem lub oliwą. Polej sałatkę sosem i wszystko delikatnie wymieszaj.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama