Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grecka uczta

Grecy uwielbiają wspólne biesiadowanie. Warto brać z nich przykład, zwłaszcza gdy zamierzamy przygotować specjały tamtejszej kuchni.

Faszerowane bakłażany

Składniki na 4 porcje: 2 średnie bakłażany, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 szklanki ryżu, 2 średnie pomidory, 30 dag mielonego mięsa, 1/2 pęczka natki pietruszki, olej, 500 ml naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki startego sera np. parmezan, 3 jajka, 1 łyżeczka suszonej mięty lub oregano, sól, pieprz.

Reklama

Bakłażany umyj, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na pół i łyżką usuń część miąższu. Wydrążone warzywa i miąższ posyp obficie solą i odstaw na ok. 20 min. Po tym czasie bakłażany i miąższ opłucz wodą, by pozbyć się soli.

Cebulę i miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj.

Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na sypko. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Włóż mięso i smaż aż się zrumieni. Następnie dodaj miąższ bakłażana oraz pomidory. Smaż, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z ugotowanym ryżem.

Jogurt wymieszaj z roztrzepanymi jajkami oraz startym serem. Dodaj miętę lub oregano, dopraw solą i pieprzem. Połówki bakłażanów wypełnij przygotowanym farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Musaka

Składniki na 6-8 porcji: 5 ugotowanych ziemniaków, 2 bakłażany, 80 dag mielonego mięsa, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżeczce oregano i słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, oliwa z oliwek, po 5 dag masła i mąki, 500 ml mleka, 150 ml jogurtu greckiego, 1 jajko, szczypta gałki muszkatołowej, 15 dag startego sera żółtego, sól, pieprz.

Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj oliwą i usmaż na złoto.

Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy przesmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie włóż mięso i smaż cały czas mieszając. Gdy zbrązowieje, dodaj pomidory oraz koncentrat. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj oregano, paprykę i cynamon. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by nie było grudek. Stopniowo wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje. Do sosu dodaj jogurt, jajko, gałkę oraz ser, wymieszaj.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż plastry ziemniaków, na nich plastry bakłażanów a na wierzchu mięso. Całość polej sosem.

Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Placuszki z cukinii

Składniki na 12-15 sztuk: 2 średnie cukinie, 2 małe cebule, 20 dag sera feta, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonej mięty, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 jajka, 25 dag mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, olej do smażenia.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jedną cukinię zetrzyj wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, a drugą - o małych. Posyp solą i odstaw na 10-20 minut, by puściła sok.

W międzyczasie na tarce o grubych oczkach zetrzyj cebule oraz ser feta. Cukinię odciśnij z nadmiaru soku i połącz z cebulą i serem. Dodaj suszoną miętę oraz oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmącone jajka i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszając stopniowo dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje placuszków i smaż ok. 2 min z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub sosem tzatziki (przepis na sos podajemy poniżej).

Kofta z sosem tzatziki

Składniki na 4-5 porcji: Na szaszłyki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1 łyżeczka posiekanej świeżej lub suszonej mięty, 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, szczypta ostrej mielonej papryki, sól, pieprz. Na sos: 1 duży jogurt grecki (20 dag), 1 średni zielony ogórek, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub koperku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Mięso włóż do miski, dodaj miętę, kolendrę lub pietruszkę, oregano, ostrą paprykę jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.

Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem. Ogórek umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na ok. 20 min, by puścił sok. Po tym czasie ogórek odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski i nabij je na patyczki do szaszłyków. Usmaż na patelni grillowej lub na grillu. Podawaj z przygotowanym sosem i chlebkami pita.




Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje