Reklama

Grecka pizza z papryczkami chili

Posypmy suszonym oregano.

Składniki

  • 21 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • po 1/2 żółtej i zielonej papryki
  • 150 g fety
  • kilka oliwek czarnych
  • 4 papryczki chili
  • sól i pieprz
  • olej

1. Drożdże rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy przesianą mąkę, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

2. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy. Na koniec miksujemy blenderem na gładki sos.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą i smażymy do odparowania wody.

4. Umyte papryki kroimy w paski, czarne oliwki w krążki, a ser feta w plastry.

Reklama

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na owalny placek i przekładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy ser, mięso, paprykę, oliwki i chili. Pieczemy 30 minut w 200ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy