Reklama

Granita z mojito

Istnieje dobre wytłumaczenie, dlaczego mojito stało się tak popularne. Zrobiony z rumu i dużej ilości świeżej mięty oraz soku z limonki orzeźwiający kubański drink aż się prosi, żeby przyrządzić z niego fantastyczną granitę! Aby nieco ją podrasować, można polać każdą porcję odrobiną rumu i przyozdobić gałązką świeżej mięty.

Składniki

  • 2. szklanki (625 ml) wody
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 2 limonki, najlepiej niepryskane
  • 1 szklanka (40 g) liści świeżej mięty
  • 1/2 szklanki (125 ml) świeżo wyciśniętego soku limonkowego (z około 6 limonek)
  • 3 łyżki (45 ml) białego lub jasnego rumu

Przygotowanie:

Wodę z cukrem wymieszać w małym rondelku z niereaktywnego materiału i bezpośrednio nad nim zetrzeć skórkę z dwóch limonek. Gotować, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć pięć liści mięty, a pozostałe wrzucić do rondelka i zdjąć go z ognia. Przykryć i pozostawić na osiem minut, po czym zdjąć pokrywkę i ostudzić do temperatury pokojowej.

Gdy ostygnie, przetrzeć przez sitko do pojemnika, w którym planujemy zamrozić granitę, mocno wyciskając liście mięty, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatycznego soku. Wyrzucićliście i dodać sok z limonki oraz rum, a następnie resztę posiekanych listków mięty. Zamrozić zgodnie z instrukcją mrożenia granit.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama