Reklama
Gotowanie na wakacjach

Proste dania w pół godziny

Warzywa z dipem


Składniki

  • 1 cebula
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • pęczek bazylii
  • pół pęczka tymianku
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 750 g młodej marchewki
  • seler naciowy
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • paluszki grissini

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane zioła wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i, podobnie jak pozostałe warzywa, pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Warzywa i paluszki podawać z dipem.

Pstrągi z grilla

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z ½ cytryny
  • sól, biały pieprz
  • pęczek tymianku
  • 8 pstrągów
  • 8 listków laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek i cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka wymieszać z musztardą, po kropli dodawać olej (125 ml), cały czas mieszając. Dodać jogurt i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Pstrągi nadziać tymiankiem i listkami laurowymi, posmarować olejem ze zgniecionym czosnkiem. Grillować 15-20 minut na specjalnych tackach. Podawać z sosem majonezowo-cytrynowym.

Reklama

Szybki kociołek gyros

Składniki

  • 2 cebule
  • czerwona papryka
  • 1-2 łyżki oleju
  • 600g mięsa (karkówka lub łopatka) pokrojonego w kostkę, doprawionego przyprawą gyros
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • puszka pomidorów
  • pół pęczka szczypiorku
  • 200 g śmietany

Przygotowanie:

Cebule pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Mięso, cebulę i paprykę, smażyć  na oleju. Doprawić solą, pieprzem i  papryką. Wlać pomidory i 400 ml wody. Gotować 10 minut. Podawać z kleksem śmietany, posypane szczypiorkiem.

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy