Reklama

Reklama

Goście, goście!

Sernik z musem śliwkowym

(dla 10 osób)
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: 3
Spód: 2 opakowania herbatników, 50 g kakao, 100 g orzechów włoskich, 100 g masła

Reklama

Herbatniki, kakao i orzechy włoskie zmiksuj, pod koniec dodaj roztopione masło. Masą wyłóż tortownicę, piecz w temp. 180°C ok. 15 minut. Ostudź.

Masa: 200 g białej czekolady, 1 litr śmietany 36%, 180 g cukru, 700 g dobrego tłustego twarogu, 8 jajek

Czekoladę, śmietanę i cukier podgrzej w rondelku na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj zmielony ser i roztrzepane jajka, wymieszaj. Masę wlej do tortownicy na gotowy spód. Wstaw tortownicę w większą blachę, do której nalej wody. Piecz sernik w kąpieli wodnej w temp. 150°C ok. 1 godz. i 25 minut. Nie wyjmuj wcześniej!

Konfitura ze śliwek: 300 g śliwek węgierek (mrożonych), 50 g octu winnego, 150 g cukru

Rozmrożone lub świeże śliwki przetnij na połówki, usuń pestki, wrzuć owoce do garnka i duś z cukrem i octem winnym. Kiedy cały płyn odparuje, miksuj je do uzyskania jednolitej konsystencji.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje