Reklama

Reklama

Gomasio zamiast soli

Podajemy przepis na tanią oraz smaczną przyprawę. Pochodzi z kuchni japońskiej, gdzie używa się jej zamiast czystej białej soli.

Składniki

  • 10 łyżek sezamu
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

Na suchej patelni podpraż sezam, aż stanie się chrupiący. Możesz przemieszać go drewnianą łyżką, aby się nie przypalił. Potem dodaj sól i wszystko jeszcze przez chwilę podsmaż. 

Zdejmij z ognia i od razu zmiel w blenderze lub młynku. Ale nie na całkiem gładką masę - niech chrupie między zębami. Trzymaj ją w lodówce do 10 dni.

Stosowanie:

Używaj gomasio do przyprawiania kasz, ryżu, sałatek, surówek, warzyw, zup i mięsa. 

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: gomasio | sól | sezam | sól himalajska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje