Reklama

Golonka w piwie

Składniki

  • golonka
  • szklanka piwa
  • 4 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do grilla
  • sól

Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj mięso na miękko na wolnym ogniu. Schłódź.

Skórę na golonce natnij w kratkę i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w 180°C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.

Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonki miodem i, polewając od czasu do czasu sosem, dopiecz do przyrumienienia.

Reklama




Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy