Reklama

Gołąbki z serem typu feta i papryką

Gołąbki możesz zrobić z różnym farszem, ale dobrze, jeśli jego składniki są zmielone. Na nadzienie dobrze sprawdza się też np. kasza.

Składniki

  • 1 duża kapusta włoska
  • 1 kg zmielonego mięsa z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 duże papryki (dwie czerwone i jedna żółta)
  • 1 marchew
  • 6-8 dużych pomidorów
  • 2 jajka
  • pół opakowania sera typu feta
  • 1 torebka ryżu (100 g)

Przygotowanie:

Dopraw mięso solą i pieprzem. 2. Zblenduj umyte pomidory. 3. Obgotuj kapustę, wytnij głąb, a potem zdejmij miękkie liście. 4. Kilka liści połóż na dno garnka. Wyłóż na nie pomidory. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj trochę wody. 5. Pokrój w drobną kostkę cebulę. Razem z jajkami wymieszaj ją z mięsem. Dodaj ugotowany al dente ryż. Dokładnie wyrób. 6. Pokrojoną w kostkę paprykę i marchew podsmaż na złoto. Dodaj do garnka 7. Rozłóż duży liść kapusty. Nałóż farsz i zawiń. Układaj gołąbki ciasno w garnku. 8. Gotuj ok. 2 godzin na małym ogniu. Już na talerzu posyp je pokruszoną fetą. Smacznego!

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy