Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gołąbki z kaszą i pieczarkami

Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 10 dag kuskusu
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 3 łyżki pesto
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Reklama

Kapustę umyć, oczyścić z brzydkich wierzchnich liści, zalać wrzącą wodą. Gdy lekko zmięknie, zdjąć ostrożnie liście.

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oleju zeszklić posiekane cebule i czosnek, dodać pokrojone drobno grzyby, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać kuskus, pesto i starty ser.

Na środek każdego liścia kapusty nakładać nadzienie, formować gołąbki, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do szerokiego garnka. Dolać wino, wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia, dusić na mniejszym ogniu około 15 minut, doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje