Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gołąbki w sosie musztardowym

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, cukier, pieprz
  • olej

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1. Ugotuj ryż (przez ok. 12 minut), tak by nie był całkowicie miękki.

Reklama

2. Z kapusty wytnij głąb. Podziel warzywo na liście i każdy sparz posłodzonym oraz osolonym wrzątkiem.

3. Pokrojoną cebulkę podsmaż na oleju. Dodaj posiekany czosnek. Przełóż do miski i dodaj mięso, musztardę, ryż oraz przyprawy, wyrób.

4. Z liści wytnij rdzenie. Nałóż łyżkę farszu i zwiń. Każdy z gołąbków owiń boczkiem, a następnie podsmaż je na oleju. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania kilka liści kapusty, a na nich gołąbki. Polej bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 40 minut.

5. Połącz wszystkie składniki na sos i dodaj do niego trochę płynu z gołąbków. Wymieszaj wszystko dokładnie i wlej do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj jeszcze chwilę.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje