Reklama

Gołąbki – prosty przepis na zero waste

Nie lubisz, gdy coś się marnuje? Uważasz, że wszystkiemu należy dać drugą szansę? Chcesz by Twoja kuchnia tętniła w rytm zrównoważonego życia? Na wiele pytań mamy jedną odpowiedź: zrób gołąbki i obierz kurs na zero waste!

Co w gołąbku zawija?

Żydowskie holiszki, lasowieckie chapcie czy bałkańska dołma - gołąbki mają wiele imion i twarzy. Jedno wiemy na pewno - w każdym wydaniu smakują równie wyśmienicie! Czy wiesz zatem, skąd wzięła się ich przewrotna nazwa? Prawdopodobnie pochodzi od ukraińskiego holubci, oznaczającego gatunek ptaka "ukochanego" przez wszystkich mieszkańców miast - gołębia. Podobnie jak my hołubimy coś bardzo dla nas cennego, tak gołąbki otulają opieką z kapuścianych liści swój apetyczny farsz. Jak myślisz, co można ukryć w tym smakowitym zawijasie? Wszystko, czego dusza zapragnie! I to, co zostanie z poprzedniego obiadu. Gołąbki to danie bardzo uniwersalne. Dawniej przepis z powodzeniem zastępował uboższej części społeczeństwa dworskie faszerowane ptaki. Wersja mniej luksusowa składała się z ziemniaczanego lub ryżowego nadzienia. Dzisiaj gołąbki wiodą prym praktycznie w każdej kuchni. Twoja lodówka skrzętnie skrywa pozostałości wczorajszego obiadu? Były mielone, pomidorowa, zapiekanka ziemniaczana, a może risotto? Pyszne propozycje na gołąbki pozwolą Ci przemienić resztki ze stołu w tani, szybki posiłek - co ważne - bez marnowania jedzenia.

Reklama

Pomidorowy smak tradycji

Przepis na związek idealny? Plebiscyt na najsmaczniejszą parę bezkonkurencyjnie wygrywa sos pomidorowy i kapuściane zawijasy. Możecie nam wierzyć - gruchają sobie jak dwa gołąbki! O potędze ich miłości wiedziały już nasze mamy, babcie i prababcie. Co takiego ma w sobie pomidor, że nie oprze mu się żaden gołąbek? Rozwiązanie jest proste! Delikatny, lekko słodkawy smak pomidorowego sosu uwielbia towarzystwo. I to nie byle jakie. Znakomicie komponuje się zarówno z ryżem, jak i ziemniakami. Nie pogardzi także randką z kaszą.

Mięsne zawijasy

Wegetarianizm nie jest dla Ciebie, a w Twojej kuchni to właśnie mięso gra pierwsze skrzypce? Mamy dobrą wiadomość! Gołąbki też je uwielbiają. Znakomicie dopasują się do różnorodnych mięs oraz ryby. W kapuściane liście śmiało zawijaj pulpety, schabowe i kurczaka. Wykorzystaj też wczorajsze risotto lub kaszotto z dodatkiem mięsa. Wołowina, wieprzowina, drób - gołąbki przemienią każdą potrawę w arcydzieło, a Ty sama będziesz miała mniej naczyń do mycia.

Szybki sposób na gołąbki bez zawijania

Nie masz czasu na długie przygotowywanie obiadu? Za to masz w lodówce mielone mięso, resztki ryżu, warzywa i przyprawy? Zrób gołąbki bez konieczności ich owijania. Wystarczy kilka prostych kroków. Od czego zacząć? Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanymi liśćmi kapusty lub innymi warzywami oraz dodaj ulubione zioła do smaku. Następnie uformuj kotlety. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj bulion i podgotuj. Zmiksuj oraz dopraw kilka pomidorów, tak by powstał gęsty sos. Mięsne gołąbki podsmaż na rumiano, z każdej strony. Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki - kotlety, cebulkę oraz sos pomidorowy - i gotuj przez kwadrans. Voilà! Danie gotowe! Jest pysznie.

Gołąbki inaczej

A może gołąbki w nowszej wersji? Czy zawijać można tylko w kapustę? Nic bardziej mylnego. Twoje danie nabierze charakteru, gdy farsz otulisz liśćmi z botwinki. Dzięki temu stworzysz bardzo oryginalną w smaku oraz wyglądzie potrawę. Nasza rada? Tak przyrządzone gołąbki polecamy serwować z aksamitnym grzybowym sosem i świeżymi ziołami. Z kolei bałkański przysmak, czyli dołma, jest zawijana w... liście winogron. Brzmi dość egzotycznie? Gwarantujemy, że ich przepyszny smak zapamiętasz na długo. Masz ochotę poeksperymentować? Co powiesz na gołąbki w formie sakiewek? Nie, nie przesłyszałaś się. Fantazyjne woreczki wyglądają jak wyjęte z orientalnego talerza.

Przepełniona lodówka, niezjedzony obiad, pozostałe po ostatnim gotowaniu kawałki warzyw - już teraz wiesz co z nimi zrobić! Z całego serca zachęcamy: serwuj dania jednogarnkowe! Zawijaj gołąbki! I co najważniejsze, nie wyrzucaj jedzenia.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy