Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gołąbki po chińsku

Podawaj z dipem jogurtowo--cytrynowym lub słodkim sosem chili.


Składniki

  • 10 liści kapusty włoskiej
  • 200 g ryżu
  • 4-5 suszonych grzybów shitake
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych lub nerkowca
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • sól
  • pieprz

Reklama

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na ok. 2 godz. Następnie odcedź je i pokrój w paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Orzeszki posiekaj, upraż na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Imbir zetrzyj na tarce. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż liście kapusty na ok. 2 min. Osusz je papierowym ręcznikiem. Twarde zgrubienia na liściach ostrożnie zetnij ostrym nożem.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grzyby, marchewkę oraz imbir. Mieszając smaż 2 min. Wlej niewielką ilość wody, duś aż marchewka zmięknie. Do miski włóż wystudzony ryż, warzywa, natkę pietruszki, orzeszki. Dodaj jajko, przyprawę chińską, sos sojowy oraz 1 łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz nałóż na liście kapusty i ciasno zwiń - najpierw załóż boki do środka a potem zroluj. Gotuj na parze ok. 15 min.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 150 kilokalorii

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje