Reklama

Gofry bez mąki

Składniki

  • ¾ szklanki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 małe jabłko
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2–3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika i wiórków kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i syrop klonowy. Połączyć mokre składniki z suchymi. Wymieszać. W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta, delikatnie je napowietrzając. Piec gofry w mocno nagrzanej tortownicy po 5 minut na największej mocy. Moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem, marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także:



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy