Reklama

Gicz w warzywach i podpiwku

Konkretne, sycące danie nie tylko na wyjątkowe okazje. Polecamy smakowity przepis na giczki cielęce autorstwa Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 4 gicze cielęce
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • masło klarowane do smażenia
  • 500 ml podpiwku
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Składniki do podania

  • kasza gryczana
  • ogórki kiszone

Przepis pochodzi z 308. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Giczki obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni, na gorącym maśle. W większym naczyniu podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Dorzucić posiekany czosnek, pokrojone w półplastry marchewki i pietruszki oraz pokrojoną w kostkę połówkę selera. Do warzyw przełożyć podsmażone gicze. Z patelni "wymyć smak" podpiwkiem, przelać do garnka z mięsem i jarzynami. Wymieszać. Dorzucić grzyby (wcześniej warto je namoczyć w wodzie), liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 3 godziny w temp. 180 st. C. Podawać z kaszą i ogórkami kiszonymi.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy