Reklama

Gęsta zupa z klopsikami

Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego mnóstwo dań.

Składniki na klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • pół kajzerki
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Składniki na zupę

  • 100 g czerwonej fasoli
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • por paczka mrożonego groszku
  • woreczek białego ryżu
  • 100 g makaronu nitki
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • lubczyk
  • koperek

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w letniej wodzie. Poczekaj, aż zmięknie, odciśnij ją. Mięso połącz z surowym jajkiem, solą i pieprzem. Dołóż kajzerkę, dokładnie wymieszaj. Z masy ulep kuleczki. 

2. Czerwoną fasolę namocz dzień wcześniej. Odlej, po czym wrzuć do garnka z wodą i gotuj około 15 minut. 

3. Ziemniaki z marchewką obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do fasoli razem z umytym, posiekanym porem. Wsyp przyprawy i gotuj 10 minut. 

4. Wsyp ryż i gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. 10 minut przed końcem dołóż mięsne kuleczki, groszek i makaron nitki. Gotową zupę posyp koperkiem.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy