Reklama

Reklama

Gęsina pieczona z pomarańczą

Indyka, kaczkę czy gęś przyrządza się bardzo prosto. Polubisz je od razu!

Składniki

  • 1 pierś z gęsi
  • 1 łyżka tymianku lub majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, sos wyciśnięty z cytryny, sól, paprykę, wymieszać. Powstałą marynatę wetrzeć w mięso, włożyć je do głębokiego naczynia, układając skórką do dna. Wstawić do lodówki na całą noc. 

2. Gęsinę umieścić w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, podlać 4 łyżkami wody, skropić wodą z wierzchu. Piec w temp. 200°C pod przykryciem około 80-90 minut. W czasie pieczenia polać kilkakrotnie sosem, który się wytworzył. Na 20 min przed końcem zdjąć przykrycie, by skórka się przyrumieniła. 

3. Po zakończeniu pieczenia poczekać, aż mięso ostygnie, następnie kroić wzdłuż w jak najcieńsze plasterki. 

4. Pomarańcze umyć, sparzyć, pokroić w półplasterki, podawać z mięsem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje