Reklama

Gęsie nóżki confit z modrą kapustą

Wyjątkowe danie na specjalne okazje. Polecamy przepis na gęsie udka z pyszną, modrą kapustą.

Składniki

  • 4 udka gęsie
  • 2 l smalcu gęsiego lub oleju
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Składniki no modrą kapustę

  • kapusta czerwona
  • olej
  • 2 cebule czerwone
  • suszona lub mrożona żurawina
  • miód
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 340. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Udka natrzeć marynatą z oleju, roztartego czosnku i przypraw. Odstawić na 2 godziny do lodówki.

Kapustę pokroić jak na bigos. W garnku rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić kapustę. Wymieszać. Podlać wodą. Na koniec dodać żurawinę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, doprawiając miodem, solą i pieprzem.

Zamarynowane udka przełożyć do gęsiarki i zalać olejem w ten sposób, by były całkowicie zanurzone. Piec przez 3 godziny w temp. 120 st. C. Udko jest gotowe, gdy mięso swobodnie odchodzi od kości, ale przed podaniem trzeba je wyłowić z tłuszczu i zapiec w piekarniku pod grillem.

Reklama

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: gęsie udka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy