Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

Prosty przepis na sycące danie mięsne z owocowym dodatkiem.

Składniki na 8 porcji

  • ok. 3-kilogramowa gęś świeża lub mrożona
  • 2 jabłka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie:

Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy,także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami. 

Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do nich żurawinę, suszony tymianek, przepuszczony przez praskę czosnek, odrobinę soli, mieszamy. 

Nadziewamy masą gęś i układamy ją w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy w 220ºC ok. 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejne 90 minut. Co kilkanaście minut polewamy gęsinę sosem z tłuszczu i soku jabłkowego.

Upieczoną dzielimy na porcje i podajemy z jabłkami i żurawiną.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje