Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gęś nadziewana jabłkami,szalotką i kaszą gryczaną

Tradycyjne polskie danie z mięsa gęsi, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6.

Składniki

  • 1 gęś
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 6 jabłek, np. szara reneta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonego kminku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Gęś opłucz i osusz. Natrzyj solą, majerankiem, kminkiem i cynamonem. Kaszę podpraż na patelni bez tłuszczu. Marchew obierz, drobno zetrzyj i dodaj do kaszy. Wlej 1 szklankę wrzącej wody. Posól, przykryj i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Wtedy wlej kolejną porcję wrzątku. Powtarzaj dotąd, aż kasza będzie miękka. 

2. Szalotkę obierz, poszatkuj i podsmaż na maśle. Obierz 2 jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kaszy. Dołóż też podsmażoną szalotkę oraz rodzynki. Dopraw solą, pieprzem oraz lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi. Zszyj otwór. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po 10-15 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz ok. 2 godzin. Pozostałe jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Obłóż nimi gęś na pół godziny przed końcem pieczenia. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje