Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gazpacho andaluzyjskie

Jest pożywny, orzeźwia i świetnie smakuje.

Składniki

Reklama

Kromki białego pieczywa, 50 dag pomidorów, czerwona i zielona papryka, ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 1/2 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z solą oraz oliwą. W zalewie namocz pieczywo i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 170 °C przez 10 minut. W tym czasie umyj i obierz warzywa. Wypestkuj w razie potrzeby. Część z nich pokrój na drobne kawałki i odstaw do lodówki. Resztę zmiksuj. 

Następnie przetrzyj przez sitko i dolej wodę oraz ocet. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Przed podaniem chłodnik jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, i serwuj z resztą pokrojonych w kostkę warzyw. Podawaj z podpieczonym pieczywem.

24/2016 Na żywo

Reklama

Reklama