Reklama

Reklama

Galette ze śliwkami

Jesienne wypieki najlepiej smakują z filiżanką gorącej herbaty. Polecamy przepis na smakowite galette ze śliwkami.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki zimnego kefiru
  • sól

Składniki dodatkowe

  • 35 dag śliwek
  • 20 dag gruszek
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, schładzać 30 minut. 

2. Śliwki i gruszki umyć, pestki usunąć, pokroić w plastry. 

3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm na kształt koła, przenieść na pergamin. Środek tarty oprószyć migdałami. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu, ułożyć ciasno owoce. Posypać cukrem i cynamonem. Brzegi ciasta założyć do środka. Piec 40 min. w 200°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje