Reklama

Galette – rustykalna tarta ze śliwkami

Letnie owoce przełamują słodki smak wypieków i ładnie je dekorują. Które z owoców sezonowych zaserwujesz na niedzielny deser?

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1/2 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • gałązka tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Posiekaj z masłem. Dodaj jogurt. Zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki. 

2. Na pergaminie rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm, nadając mu kształt koła. Śliwki pozbaw pestek i pokrój w ćwiartki. Posyp 2 łyżkami cukru i wymieszaj. Owoce ułóż na cieście - zaczynając od środka. Zostaw 5 cm marginesu. 

3. Brzegi ciasta zawiń do środka. Wierzch posmaruj wodą. Posyp łyżką cukru. Piecz 40-45 minut w 200°C. Przed podaniem oprósz tartę cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy