Reklama

Reklama

Frytki z cukinii

Smakowite frytki nie muszą być przyrządzone jedynie z ziemniaków! Polecamy prosty przepis na chrupiące frytki z cukinii.

Składniki

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • ½ szklanki mąki

Składniki na sos bazyliowy

  • pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka łyżek majonezu

Przepis pochodzi z 318. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Z cukinii odciąć końce. Przekroić wzdłuż na 4 części, następnie podzielić na mniejsze kawałki (2-3, co zależy od wielkości warzyw).Jajko wybić na talerz, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Do bułki tartej zetrzeć parmezan. Wymieszać.

Cukinie obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, opanierować w bułce z parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiec na złoty kolor w temp. 220 st. C.

Podawać z sosem. Liście bazylii drobno posiekać. Wrzucić do moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Przyprawić solą i rozetrzeć. Wlać oliwę. Wymieszać z majonezem.

Dowiedz się więcej na temat: frytki z cukinii | frytki z cukinii przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje