Reklama

Reklama

Frykadelki soczewicowo-cukiniowe

Wystarczy poświęcić trochę czasu i powstaje wspaniałe dzieło kulinarne o niezwykłym smaku, wspaniałym wyglądzie, będące oryginalnym połączeniem wielu składników.

Składniki

  • 1 mała cebula
  • ok. 6 łyżek + trochę oliwy do skropienia klopsików
  • 125 g zielonej soczewicy
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 40 g pistacji
  • 70 g startego parmezanu
  • 1 łyżka + 125 g serka ricotta
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała cukinia (150 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • skórka starta z 1 limonki
  • 50 g bułki tartej
  • 1 torebka mieszanki różnych sałat

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanej oliwy. Soczewicę zalej w garnku 300 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wtedy zmniejsz płomień, gotuj 30 minut pod przykryciem. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj jeszcze 5 minut. Natkę pietruszki opłucz, osusz, z jednego pęczka poodrywaj listki i posiekaj. 

Posiekane listki natki zmiksuj na gładko w blenderze z 30 g startego parmezanu, 1 łyżką serka ricotta (możesz go zastąpić twarożkiem śmietankowym), pistacjami, 5 łyżkami oliwy i 5 łyżkami wody. Pesto pistacjowe przypraw do smaku sokiem z limonki, pieprzem i solą (uważaj na sól, jeśli pistacje były solone!). 

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj. Chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki, strączek opłucz, drobniutko pokrój. Oderwij listki od pozostałych gałązek natki i posiekaj je. 

Soczewicę odcedź, odłóż ok. 1/3, resztę zmiksuj z pozostałą ricottą. Wymieszaj z odłożonymi ziarenkami soczewicy. Dodaj skórkę z limonki, startą cukinię, czosnek, posiekaną natkę, chili, tartą bułkę i 40 g parmezanu. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Masę dobrze wymieszaj. 

Rękoma formuj z masy kuleczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piecz 20-25 minut. 

Wyłóż na talerze przybrane listkami sałaty. Polej pesto pistacjowym. Danie możesz podać z ziemniaczanym purée.  

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: soczewica | pesto | pistacje | cukinia | sałaty | sałata | Styl.pl | danie z warzyw

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje