Przejdź na stronę główną Interia.pl

Frykadelki nadziane fetą

Składniki

  • 200 g bakłażanów
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 6 gałązek oregano
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera feta
  • 600 g mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru

1. Warzywa umyj, osusz. Bakłażany i cukinię pokrój w plasterki, pomidory na cząstki. Paprykę przekrój, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Oregano opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Oliwki pokrój w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój na 12 kawałeczków.

Reklama

2. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego jajko, czosnek, tartą bułkę i cebulę. Wrzuć oliwki i oregano. Wlej mleko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób rękami. Nabieraj małe porcje mięsnej masy. Oblep nimi kawałeczki sera feta.

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż frykadelki i smaż je na rumiano ze wszystkich stron przez 8 minut.

4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je przez 5 minut, często mieszając. Dołóż koncentrat pomidorowy, wlej bulion. Przypraw pieprzem, solą i cukrem. Duś jeszcze przez 4 minuty. Gotowe frykadelki podawaj z warzywami.

Polecamy: Ciasta pełne śliwek

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje