Reklama

Francuska tarta z szynką

Zamiast szynki użyj chudego boczku.

Składniki

  • 650 g brokułów
  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 100 g gotowanej szynki w cienkich plasterkach
  • 4 jaja
  • 250 ml śmietany
  • 75 g żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1. Brokuły dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

2. Ser ścieramy na tarce. Jaja dodajemy do śmietany i miksujemy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, mieszamy.

3. Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i podwijamy boki z każdej strony. Układamy różyczki brokułów i plasterki szynki. Zalewamy połową śmietany z jajkami, posypujemy serem i pieczemy 10 minut w 220ºC. Następnie zalewamy pozostałą śmietaną i pieczemy w tej samej temperaturze 5-8 minut.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy