Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Francuska napoleonka

Nikt się jej nie oprze.

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 750 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie:

Reklama

Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj przesiane obie mąki. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Chwilę odczekaj i, miksując powoli, wlewaj do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw, by wystygła.

Ciasto podziel na 3 równe prostokąty. Ułóż je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Do przesianego cukru pudru dodaj 3-5 łyżek wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. 2-3 łyżki lukru wymieszaj z kakao. Ostudzone blaty przełóż kremem budyniowym.

Wierzch ciasta udekoruj lukrami (najpierw jasnym, z ciemnego zrób linie i przeciągnij je wykałaczką).

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje