Reklama

Foccacia z rozmarynem i oliwą

Do tego ciasta można też dodać oliwki, pomidorki koktajlowe albo suszone i skarmelizowaną cebulę.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól

1 Gałązki rozmarynu umyć, oberwać z nich igiełki, drobno je posiekać. Drożdże rozkruszyć w wodzie i poczekać, aż urosną. Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, posolić, dodać połowę rozmarynu, 2 łyżki oliwy. Ciasto zagnieść. Jeżeli się lepi do rąk, podsypać mąką. Zostawić w cieple na 30 minut, żeby wyrosło. 

2 Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować z ciasta kwadrat 20x20 cm. Z wierzchu zrobić w nim palcem wgłębienia, zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Polać 4 łyżkami oliwy, posypać solą i rozmarynem. Piec 20 min w temp. 200°C. Polać resztką oliwy, pokroić na porcje.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy