Reklama

Reklama

Foccacia z cebulą

Przepis na foccacię o wymiarach 12 cm x 22 cm.

Składniki na zaczyn

  • 150 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto właściwe

  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g tapioki
  • 25 g skrobi ryżowej
  • 10 g mąki z ciecierzycy
  • 5 g łupiny babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Składniki dodatkowe

  • woda
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Reklama

Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, odstawiamy.

W misce umieszczamy przesiane mąki, łupinę babki jajowatej. Stopniowo wlewając zaczyn, wyrabiamy łyżką ciasto przez ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy sól i oliwę, zagniatamy ok. 1 minuty. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Cebulę kroimy w cienkie piórka, umieszczamy w miseczce wraz z solą, zalewamy wodą i moczymy od 30 minut do 2 godzin. Po tym czasie odsączamy na sitku.

Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy posypanej dowolną mąką, składamy, formujemy focaccię. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Na cieście umieszczamy wymoczoną i osuszoną cebulkę, polewamy oliwą, spryskujemy wodą.

Pieczemy w rozgrzanym wraz z sauną piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie wyjmujemy saunę, zmniejszamy temperaturę do ok. 200 stopni C, kontynuujemy pieczenie przez kolejnych 10 minut.

Fragment książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki", Wydawnictwo Pascal.


Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje