Reklama

Reklama

Focaccia

Alternatywa dla pizzy.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • 6 dużych czerwonych cebul
  • duże opakowanie śmietany
  • 15 dag sera żółtego
  • jajko
  • sól i ziołowy pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

  Z mąki, żółtka, masła i szczypty soli wyrób ciasto. Wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Następnie nakłuj widelcem i podpiecz 8 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Reklama

Cebule pokrój w plasterki i duś na małym ogniu do miękkości (zostaw kilka piórek do dekoracji).

Śmietanę wymieszaj z jajkiem, startym serem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na podpieczone ciasto wyłóż uduszoną cebulę i zalej masą śmietanową.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Focaccię podawaj po lekkim ostudzeniu, udekorowaną czerwoną cebulą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje