Reklama

Reklama

Fit krówki

Pewnie kiedy zapadła decyzja o przejściu na dietę, w twojej głowie pojawiła się myśl, że musisz pożegnać się ze słodkimi ciastami i innymi pysznymi wypiekami. Też tak kiedyś sądziłam, dlatego postanowiłam je trochę „odchudzić”. Poszukiwałam także zdrowszych alternatyw dla sklepowych słodyczy. Moje top 3 to zdecydowanie toffifee, michałki i krówki. Przepisy na krówki znajdziesz poniżej, a pozostałe w książce "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk.

Czas przyrządzenia: 5 min + czas mrożenia
Składniki dla: 8 (32 krówki)

Składniki

  • 100 g oleju kokosowego
  • 200 g pasty orzechowej
  • 40 ml wody
  • 20 g syropu klonowego

Fit krówki - wykonanie:

1. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku na ogniu.

Reklama

 2. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu na gładką masę.

3. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Tak przygotowany blok wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.

5. Pokrój masę w kostki.

6. Gotowe krówki przechowuj w lodówce.

Porada

Pasta orzechowa to jedna z naj‑ bardziej popularnych przekąsek i dodatków na diecie. Masa o kremowej konsystencji, nierzadko z kawałkami orzechów, kusi nie tylko smakiem, ale także przyjemnym zapachem. Należy jednak pamiętać, że pasta orzechowa jest dość kaloryczna. Kaloryczność zależy od rodzaju; wartości wahają się od 550 kcal aż do ponad 700 kcal na 100 g produktu.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

kaloryczność 249,5 kcal

białko 2,5 g

tłuszcze 25 g

węglowodany 3,5 g

Wartości odżywcze dla 1 krówki:

kaloryczność 62,5 kcal

białko 0,5 g

tłuszcze 6 g

węglowodany 1 g

Przepis pochodzi z książki "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk. Wydawnictwo Znak. Premiera 16 czerwca.


Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: krówka | krówki | Ciasto krówka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje