Reklama

Reklama

Fish and chips, czyli kulinarna klasyka Anglii

Ryby z frytkami to popularny, angielski street-food. Bardzo prosty w przygotowaniu również w zaciszu domowym.

Składniki

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 500 g małych ziemniaków
  • 600 ml oleju
  • sól, pieprz
  • 225 g mąki
  • 165 g piwa
  • 165 g wody gazowanej (albo na samym piwie - wtedy 330 ml piwa )
  • 17g świeżych drożdży
  • 150 g ketchupu
  • 70 g majonezu
  • 45 g musztardy
  • 15 g whisky
  • 3 krople tabasco
  • starta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Reklama

Do miski dodajemy: mąkę, piwo, wodę gazowaną (bądź samo piwo) oraz drożdże i odstawiamy na 10 min. Ziemniaki myjemy i kroimy w mundurkach na ćwiartki, smarujemy olejem, delikatnie solimy i pieczemy w 200°C ok. 30 min. Podczas gdy pieką się ziemniaki, a ciasto garuje do miski przekładamy: ketchup, majonez, musztardę, whisky, tabasco i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę. Dorsza delikatnie solimy, następnie obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu w temperaturze 175°C. na złoty kolor ok. 6 min. Na talerzu układamy sos, pieczone ziemniaki i świeżo smażonego dorsza w cieście. 

Dowiedz się więcej na temat: fish and chips | kuchnia angielska | street food

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje