Reklama

Reklama

Fińska zapiekanka ze śledziem

Bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna- polecamy przepis na fińską zapiekankę na bazie śledzia i ziemniaków.

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag filetów ze śledzia
  • 10 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Filety oczyścić z ew. ości, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości 2 cm. Koperek umyć, osuszyć (odłożyć 2 łodygi), grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki. Boczek pokroić w plasterki 3 mm, następnie w paski 1 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. 

2. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dnie rozłożyć połowę ziemniaków, na nich boczek, cebulę, czerwony pieprz i koperek. Następnie drugą połowę ziemniaków, zalać masą mleczno-jajeczną, na wierzchu rozłożyć kawałki śledzia. 

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, piec ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotową zapiekankę odstawić na 10 minut, posypać pozostałym koperkiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje