Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Filety z makreli z patelni

Składniki na 4 porcje

  • 500 g wędzonej makreli
  • 700 g ziemniaków
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 100 g chudego boczku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 jaja
  • pół szklanki mleka
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i w całości gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plastry. Z filetów z makreli ściągamy skórę i pozbywamy się ości, kroimy na kawałki. Obrane cebule i boczek siekamy w kostkę.

Reklama

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę i boczek na jasnozłoty kolor. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, przekładamy ziemniaki i smażymy na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy do nich cebulę z boczkiem i rybę, oprószamy pieprzem oraz solą, delikatnie mieszamy.

3. Umyty i osuszony szczypiorek siekamy. Jaja przy pomocy trzepaczki rózgowej łączymy z mlekiem, musztardą i 3/4 ilości szczypiorku. Powstałą masą zalewamy ziemniaki i rybę na patelni, smażymy, aż się zetnie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje