Reklama

Filety z kurczaka w sosie

Składniki na 4 porcje

  • 800 g młodego szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 8 plastrów wędzonej szynki
  • 200 ml mleka
  • po 200 g serów gorgonzola i gouda
  • sól i pieprz
  • olej

1. Szpinak płuczemy i osuszamy na sitku. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy, mieszając, 2-3 minuty. Studzimy.

2. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na cztery porcje. Filety nacinamy i każdy nadziewamy dwoma plastrami szynki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor.

3. Gorgonzolę kruszymy, 150 g goudy kroimy w drobną kostkę. Sery dodajemy do mleka,  doprawiamy pieprzem, solą i podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopią.

Reklama

4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy szpinak, a na nim układamy filety z kurczaka. Zalewamy serowym sosem. Pieczemy 15 minut w 200ºC. 50 g goudy ścieramy na tarce o grubych oczkach i 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy potrawę serem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy