Przejdź na stronę główną Interia.pl

Filety w pomidorach

Nawet z filetów z kurczaka można wyczarować eleganckie i pyszne danie.

Czas przyrządzenia: 80
Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 80 dag filetów z kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 4 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 kg pomidorów
  • sól
  • 1-1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • słodka papryka w proszku
  • 5 dag parmezanu
  • 7,5 dag prażonych orzeszków ziemnych z solą

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić mięso ze wszystkich stron. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory oczyścić z pestek, pociąć na kawałki.

Reklama

Na patelnię z mięsem wrzucić cebulę i czosnek, posypać cukrem. Mieszając, smażyć chwilę na dużym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i ocet balsamiczny. Poczekać, aż całość ponownie zawrze. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 15-20 minut.

Filety posypać orzeszkami ziemnymi i startym parmezanem. Piec ok. 35 minut w 200°C. Udekorować bazylią.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje