Przejdź na stronę główną Interia.pl

Filet z kurczaka nadziewany pesto

Na talerzu z różnokolorowymi warzywami, z sosem lub bez, z panierką albo i bez niej, kurczak z prawdziwym aromatycznym pesto zawsze się sprawdzi.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • duży pęczek bazylii
  • ząbek czosnku
  • 20 g orzechów piniowych
  • 30 g tartego parmezanu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 jaja
  • 200 g płatków owsianych zwykłych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Bazylię myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze części i przekładamy do malaksera. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Orzeszki piniowe siekamy i razem z czosnkiem, parmezanem i oliwą z oliwek dodajemy do bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na pesto. 

Reklama

Filety płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i w każdym, od dłuższego boku, wycinamy nożem kieszeń. Mięso oprószamy pieprzem i solą. W każdą kieszeń nakładamy porcję pesto. 

Na jednym talerzu rozkłócamy jajka, na drugi wysypujemy mąkę, a na trzeci płatki owsiane z bułką tartą. Każdy filet obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Całą procedurę powtarzamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z obu stron na małym ogniu około 12 minut. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje