Reklama

Reklama

Filet z kaczki z pomidorkami koktajlowymi

To danie, choć proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego
  • 2 jabłka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pierś z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ponacinaj skórę w kratkę i natrzyj mięso solą oraz pieprzem. Odstaw na 20 minut. 

2. Podgrzej olej na patelni i smaż pierś najpierw skórą do dołu (ok. 5 minut, aż się przyrumieni), a następnie z drugiej strony (ok. 2 minut). 

3. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wokół poukładaj przekrojone na połówki pomidorki i posyp posiekanym rozmarynem oraz tymiankiem. 

4. Wstaw do piekarnika i piecz mniej więcej 40 minut w 180°C. 

5. Tłuszcz wytopiony z kaczki, jabłka, żurawinę i białe wino podgrzewaj, aż jabłka zaczną się rozpadać. Zmiksuj sos i polej nim pokrojoną kaczkę.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje