Reklama

Reklama

Filet z indyka z warzywami na parze

Lekkie danie, które idealnie sprawdzi się na diecie

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • oliwa
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 brokuł
  • 1 mały kalafior
  • garść groszku cukrowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 ostra papryka

Składniki do podania

  • oliwa pietruszkowa

Przepis pochodzi z 349. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Mięso skropić oliwą. Oprószyć suszonymi ziołami. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą. Przełożyć do zamykanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do woreczka wrzucić kilka różyczek brokułu i kalafiora, groszek cukrowy i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w talarki marchewkę i ostrą paprykę. Na warzywach ułożyć zamarynowany filet i "powtórzyć" wszystkie jarzyny. Worek szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu do gotowania na parze (wystarczy koszyczek nad wrzątkiem w garnku). Przykryć i dusić do miękkości. Podawać z oliwą pietruszkową. Garść natki pietruszki drobno posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje