Przejdź na stronę główną Interia.pl

Feta prosto z rusztu

Zamiast folii aluminiowej możesz użyć rozmrożonego ciasta filo albo francuskiego. Danie upiecz w piekarniku według przepisu na opakowaniu.

Składniki

  • 40 dag sera feta
  • 1 mała cukinia
  • 10 dag suszonych pomidorów wraz z zalewą
  • po 4 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Przygotowanie:

Reklama

Cukinię umyć, pokroić w niewielką kostkę. Pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić, oliwę zachować. Cukinię wymieszać z pomidorami, oprószyć pieprzem (nie solić!). Zioła umyć, osuszyć, posiekać. 2 Fetę osączyć z zalewy, podzielić na 4 porcje. Każdą umieścić na oddzielnym kawałku folii aluminiowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojoną cukinię i posiekane suszone pomidory, położyć zioła, skropić zalewą z pomidorów, zawinąć i szczelnie zamknąć. Położyć na rozgrzanym grillu i piec ok. 15 min na niedużym ogniu (można też wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 170°C).

Zobacz także:

Reklama

Reklama