Reklama

Reklama

​Faworki

Przepis na domowe kruche faworki.

Składniki

  • pół kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka wódki
  • olej, smalec lub masło klarowane do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Reklama

Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę.

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto na masę.

Ciasto uderz parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając i odłóż na pół godziny do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek i pokrój nożem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm.

W każdym pasku zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór.

Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryj je czystą, lekko wilgotną ściereczką.

Faworki smaż na złocisty kolor (nie kładź na zbyt mocno rozgrzany tłuszcz). Osączone z tłuszczu, posyp cukrem pudrem.

Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje