Reklama

Reklama

Faszerowane pikantne bataty

Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z tych warzyw. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!

Składniki

  • 2 duże bataty
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 duże pomidory
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na 2 równe połówki. Ułóż na blasze rozcięciem do góry. Miąższ ponacinaj nożem, a następnie oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut w 200 st. C, aż miąższ będzie miękki. 

2. Na 3 łyżkach oliwy podsmaż obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj oczyszczoną i drobno pokrojoną papryczkę chili, komosę ryżową, posiekane pomidory, miód, sól, pieprz, kmin rzymski oraz słodką i ostrą paprykę. Smaż wszystko przez kilka minut, mieszając. Na koniec dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę. 

3. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Ten nastaw na funkcję grill. 

4. Wyłóż nadzienie na bataty. Na wierzchu dodaj pokruszony ser typu feta. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez około 7 minut. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj bataty z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje