Reklama

Reklama

Faszerowane łódeczki z cukinii

Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 pomidor
  • 25 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 10 dag sera żółtego
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka, wegeta

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na połowie masła. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 

2. Osobno na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Dodać pokrojony w kostkę pomidor, chwilę dusić. Dołożyć uduszone pieczarki, posiekaną natkę, doprawić. 

3. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć z każdej miąższ, aby powstały łódeczki, osolić. 

4. Cukinie napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temp. 180°C. Pod koniec posypać cukinie startym serem, zapiekać, aż ser się rozpuści.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje