Przejdź na stronę główną Interia.pl

Faszerowana pierś indyka

Wystarczy sto minut, aby przygotować wyjątkowy obiad.

Składniki

  • ok. 1,20 kg piersi indyka
  • 6 kromek chleba (po ok. 125 g)
  • 2 cebule
  • po 2 pęczki natki pietruszki i szczypiorku
  • 75 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 20 g masła 500 g porów
  • 500 g pomidorów
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Natkę i szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Chleb drobno pokrusz. Do miski wrzuć posiekane zioła, dodaj cebulę, pokruszony chleb, starty ser oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 

Reklama

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. W środku mięsa zrób nożem głęboką kieszeń. Wypełnij ją 2/3 przygotowanego nadzienia chlebowo-ziołowego. 

Otwór zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso, obsmaż na rumiano z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 45 min w temp. 180°C. 

Do naczynia dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pory oraz ćwiartki pomidorów. Wlej bulion i wino. Piecz 20 min. Następnie na wierzchu mięsa rozłóż pozostałe chlebowo-ziołowe nadzienie. Piecz kolejne 20 min.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Marynowana pierś z indyka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje