Reklama

Reklama

Faszerowana pierś

Szpinakowy specjał.

Składniki

  • 4 nieduże połówki piersi z kurczaka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego sera żółtego
  • 80 g boczku w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Umyte mięso oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki. Plasterki boczku wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną teflonową patelnię. Smaż na złoto, aż staną się chrupiące. Przełóż je na papierowy ręcznik, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Czosnek posiekaj.

Na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek. Wrzuć szpinak i duś, aż zrobi się miękki. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dodaj boczek oraz starty ser, wymieszaj.

Każdą z piersi rozetnij wzdłuż (nie do końca), aby powstała kieszonka. Napełnij ją szpinakowym farszem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, krótko obsmaż. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż do niego przesmażone mięso. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.

Rada: Piersi można owinąć ciastem francuskim i zapiec. Ciasto francuskie (2 opakowania) podziel na 4 prostokąty. Z każdego z obu stron natnij paski o szerokości ok. 2 cm. Na środku ułóż pierś. Zapleć warkocz, przekładając paski ciasta z jednej strony na drugą, aż mięso będzie zakryte. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 40 min w temp. 200°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje