Reklama

Faszerowana papryka

Posyp papryki dymką i startym żółtym serem.

Składniki

  • 2 czerwone i 2 żółte papryki
  • cebula
  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • 400 g mielonego mięsa
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • dymka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Z papryk wykrawamy gniazda nasienne. Z każdej odcinamy górną część na 1/3 wysokości i siekamy w kostkę.

Dymkę myjemy i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy.

Mielone mięso smażymy na oleju. Po ok. 3 minutach dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, dymkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz i 150 ml bulionu, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar płynu. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Reklama

Mięsno-ryżową masą nadziewamy papryki i ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podlewamy 200 ml warzywnego bulionu i pieczemy ok. 30 minut w 200ºC. Po ok. 15 minutach możemy przykryć naczynie folią aluminiową, żeby papryki za bardzo się nie spiekły. Podajemy od razu po upieczeniu.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy