Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Fasolka szparagowa zawijana

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 650 g zielonej fasolki szparagowej
  • 10-12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub bekonu
  • 50 g miąższu białego chleba lub bułki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj podgrzane mleko oraz 25 g masła, dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki i ewentualnie łyko. Gotuj w osolonym wrzątku 10-15 min (powinna pozostać lekko twarda). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru i osącz na sicie.

Strąki fasolki owiń plasterkami szynki lub bekonu. Pokrojony w kostkę miąższ chleba lub bułki rozdrobnij w blenderze. Na patelni rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć rozdrobnione pieczywo. Mieszając, smaż aż się zezłoci. 3. Ziemniaczane purée rozłóż w żaroodpornym naczyniu.

Na wierzchu ułóż pakieciki fasolki szparagowej i przesmażony miąższ chleba. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje