Przejdź na stronę główną Interia.pl

Fasolka po bretońsku w pomidorach

Gdy za oknem ziąb, marzymy o pysznym, gorącym posiłku. To danie szybko was rozgrzeje.

Składniki

  • zupa fasolowa Hortex – 1 opakowanie
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • ok. 500 ml bulionu
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

1. W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż. 

2. Wrzuć do garnka obraną i posiekaną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz zupę fasolową. 

3. Chwilę smaż, mieszając. Wlej bulion i gotuj ok. 10 minut bez przykrycia. 

4. Dodaj pomidory, koncentrat, cukier, dopraw solą i pieprzem. Całość duś jeszcze ok. 15 minut. Dopraw majerankiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje